hasznos tanácsok építkezõknek és kert tulajdonosoknak


néhány ötlet, ha még építkezik

Néhány dolog amire nem árt , ha gondol elõre a ház építése során:

- utcáról a víz bekötés lehetõleg 1"-os legyen

- ne hagyja, hogy a vízszerelõ a kertbe és a házba 1/2 vagy 3/4"-os KPE csövön vigye a vízet, vagy kiskeresztmetszetû ezért kisebb átfolyó képességû fittingeket építsenek be.

- a járdák és burkolatok alá helyezzenek el pvc vagy KG csöveket külön a víznek és külön a kerti
áramnak még akkor is , ha most nem használják, hogy a késõbbiekben ne kelljen felbontani ezeket amennyiben mégis szükség lenne rájuk.

PL : - Áramnak a világításhoz, kerti munkákhoz, automata öntözõrendszerhez, kertitóhoz...
- Víznek a kézi és az automata öntözés -hez, kocsimosáshoz, grillezéshez, kukatárolóhoz stb......
- öntözõrendszer vezérlõ kábeleknek, hogy avezérlõt lehetõleg zárt helyre lehessen beépíteni

Amennyiben az építési területen van hely egy föld depó részére, akkor az alkalmas földet érdemes ott tárolni, mert lehet, hogy szükség lesz rá.
Ha úgy érzi túl sok föld maradt a kertben az építkezés végén, mielõtt elvitetné kérdezzen meg egy szakembert, hogy tényleg el kell-e vinni a földet .

Ne feledkezzen el arról, hogy a géppel végzett földmunka jóval olcsobb a kézi földmunkánál. Ezért figyeljen arra, hogy amikor a szerkezet építés olyan stádiumba ér, hogy a kert egy részét a késõbbiek folyamán még kisgéppel sem lehet majd megközelíteni, akkor az ott szükséges földmunkát idejében el kell végezni.

Tereprendezésnél mindig figyeljen a vízelvezetésre. Tovább »

kisgép kölcsönzõ és szervíz

Kerti kisgép javító és kölcsönzõ:

- HARTMANN Kft XVI. ker. gépkölcsönzõ és szervíz tel.: 06-1-405-91-06

- PÓSI és GÕGI Kft XII. ker. gépkölcsönzõ és szervíz M.: 06-20-935-30-50
Tovább »

térkövezés, térburkolás viacolor fektetés, díszburkolat

Mint minden témában , úgy a viacolor térburkolat fektetésérõl is találhatunk leírásokat az interneten. Ha pedig nincsen kedvünk a böngészéshez , akkor a gyártok is szívessen álnak a rendelkezésünkre. Általában ezek a leírások a kezdõ vagy magán felhasználóknak nehezen emészthetõek . Itt én most a saját tapasztalataimból próbálok leírni néhány dolgot, ami talán segítségére lesz a honlapunk látogatójának.

A térburkolat 3 fõ rétegbõl áll, fenntrõl lefelé:
- térburkoló kõ 6 cm
- fektetõ vagy ágyazó réteg 2 cm tömören rostált sóder vagy
maximum 4 mm-es kõ örlemény
- teherhordó réteg mi 0-20-as murvát vagy bazaltot használunk
NE HASZNÁLJUNK SIMA SÓDERT !!! mert nem lhet normálisan tömöríteni.

Kitûzés: A legfontosabb szempont a használat mellett a víz elvezetése a megfelelõ lejtések megadása.
A tapasztalatok szerint a méterenkénti 2 cm -es esés az ideális a térburkolatok -nál.
Alap kiszedése: Céljától függõen különbözõ mélységûre szedjük ki a viacolor térburkolat alapját. Kiszámolása egyszerû : a térkõ általában 6 cm vastag és ehhez hozáadjuk az ágyazó v. fektetõ réteg
2 cm -jét, amit tömörítve számolunk. A teherhordó réteg gyalogos forgalomnál 12 - 15 cm, gépjármû forgalomnál 25-35 cm vastag tömören.
Itt térek ki a tömör m3 vagy lazult m3 lényegére:
Egyszarû példa : ha kiásunk egy gödört ami pontosan 1 m3 akkor a kiásott föld nem fog beleférni egy
1 m3 -es konténerbe, mert a tömörödõtt föld fellazul. Ez vissza felé úgy igaz, hogy 1 m3 laza földet beleteszünk egy 1 m3 -es gödörbe és azt megfelelõ gépekkel rétegenként tömörítjük , akkor nem fog megtelni a gödör. A gyakorlatban mi általában 30 %-os lazulással és tömörõdéssel számolunk.
Amikor kiszedjük a burkolatok alapját nagyon fontos , hoy mindenhol egyenletesen mély területet kapjunk. Azért fontos az egyenletes mélység mert a behordott anyag egyenletesen fog tömörödni és ahol mélyebbre szedtük a kívánatosnál ott többet fog süllyedni a döngölésnél a teherhordó réteg. Ezt csak aprólékos munkával lehet korrigálni. A döngölésnél fontos szabály, hogy egyszerre ne tömörítsünk 10 cm vastagabb réteget és azt is csak lapvibrátorral. Minden réteget legalább 3-szor dolgozzunk meg.
Amikor az utolsó réteget állítjuk be, hogy akivánt szintre tömörödjön, akkor vegyük figyelembe, hogy pl: 4 cm laza anyag kb 3 cm-re fog betömörödni.
A különbözõ magasságokat , úgy tudjuk bemérni hogy a viacolor térburkoló kõ tervezett végleges magasságában kifeszítünk zsinórokat és ettõl a zsinórtól mérünk vissza. Egy kertet kell felmérnem folytatom...
Tovább »

pár gyakorlati tanács a gyephez

Az interneten nagyon sok jó és fontos információt meg lehet találni a témával kapcsolatban. Itt most csak a szakmai tapasztalatomat szeretném leírni néhány mondatban, ami remélem érthetõ lesz.

GYEPSZELLÕZTETÉS, GYEPSZAGGATÁS:
Minden tavasszal érdemes elvégezni ezt a fajta munkát amit, lehet kézzel és géppel is mûvelni. Nagyon jó GARDENA tipusú kerekes gyepszellõztetõt lehet kapni, de kézzel csak AZ végezzen ilyen munkát, akinek nem kényes a dereka. Ma már a gép kölcsönzõkben lehet bérelni jó minõségû cél gépeket.
Használatuk során a balesetek elkerülésének az érdekében tartsuk be a vonatkozó balesetvédelmi utasításokat.
Használatuk egyszerû: Kereszt irányban 1-2 cm mélyen átdolgozzuk a gyepet, és lombseprõvel leszedjük a kikerülõ szemetet. Hihetetlen mennyiségü elszáradt füszál lehet a gyepben, amit elsõ látásra talán nem is veszünk észre. De nem csak a szemét kiszedése a lényeg. A fû tarackolva nõ ami annyit jelent, hogy ahol a szaggatással vágást okozunk a gyökérzeten, ott fognak kihajtani a fiatal hajtások, füszálak és ettõl lesz igazán sûrû a gyep.

FÛNYÍRÁS: Ahhoz, hogy szép legyen a fû tényleg gyakran , kell nyírni. Sokszor hallom azt, hogy "még egy hete sincsen, hogy levágtam a füvet", de sajnos ez a gyepet nem érdekli. Több fajta füszálból áll a gyep. Ezeknek a növekedési ereje is különbözõ. A vastag erõs füszál adja a gyep tartását és ez erõsebben is nõ, míg a vékony szálú fü fajták a gyep sûrûségéért felelõsek, de ezek lassabban nõnek. Ha hagyjuk magasra nõni a gyepet vagy pázsit felületet akkor az erõsebb növekedésû füszál beárnyékolja a gyengébbeket azok pusztulását okozva. Ezért ha lehet 10 cm-nél ne hagyjuk magasabbra megnõni pázsitunkat!
Még egy általános tapsztalat, hogy a tavaszi nyírásoknál 3-4 cm-re míg a VI-VII-ik hónaptól 4-5 cm-re vágjuk vissza a füvet.

TÁPANYAG UTÁNPÓTLÁS:

Az intenzív gyepfenntartás során a fü nagyon "kiéli" a talajt. Ott, ahol automata öntözõrendszer van, ez fokozottabban így van. ezért a felhasznált tápanyagot pótolni kell. Ehhez ma már nagyon sok féle tápanyag áll rendelkezésünkre. Vannak mint mindenben drágább és olcsóbb anyagok, ÉN a KITE nevû pázsit trágyát használtam és jól bevált. De fontos dolog, hogy néha komplex mûtrágyákat is adjunk. Erre alkalmas a MIKRAMID nevû mûtrágya.

DE VÍGYÁZZUNK ÉS CSAK A KÖVETKEZÕ KÉPPEN JUTTASSUK KI:
10 dkg-ot beleteszünk egy 10 literes öntözõ kannába , felengedjük vízzel és ezt az 1 %-os oldatot kilocsoljuk 3-4 m2 gyepre. Ha a vízzel való feltöltéskor a schlagot a kanna aljára engedjük, akkor mire megtellik vízzel a kanna tejesen feloldódik a mûtrágya és nem kell kevergetni azt. Azonnal és következõ napokban jól meg kell öntözni a területet. Tovább »

Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://profigarden.hu/d60-hasznos-tancsok-p-shy-tkezknek-s-kert-tulajdonosoknak.doc

Partnerek