pár gyakorlati tanács a gyephez

Az interneten nagyon sok jó és fontos információt meg lehet találni a témával kapcsolatban. Itt most csak a szakmai tapasztalatomat szeretném leírni néhány mondatban, ami remélem érthetõ lesz.

GYEPSZELLÕZTETÉS, GYEPSZAGGATÁS:
Minden tavasszal érdemes elvégezni ezt a fajta munkát amit, lehet kézzel és géppel is mûvelni. Nagyon jó GARDENA tipusú kerekes gyepszellõztetõt lehet kapni, de kézzel csak AZ végezzen ilyen munkát, akinek nem kényes a dereka. Ma már a gép kölcsönzõkben lehet bérelni jó minõségû cél gépeket.
Használatuk során a balesetek elkerülésének az érdekében tartsuk be a vonatkozó balesetvédelmi utasításokat.
Használatuk egyszerû: Kereszt irányban 1-2 cm mélyen átdolgozzuk a gyepet, és lombseprõvel leszedjük a kikerülõ szemetet. Hihetetlen mennyiségü elszáradt füszál lehet a gyepben, amit elsõ látásra talán nem is veszünk észre. De nem csak a szemét kiszedése a lényeg. A fû tarackolva nõ ami annyit jelent, hogy ahol a szaggatással vágást okozunk a gyökérzeten, ott fognak kihajtani a fiatal hajtások, füszálak és ettõl lesz igazán sûrû a gyep.

FÛNYÍRÁS: Ahhoz, hogy szép legyen a fû tényleg gyakran , kell nyírni. Sokszor hallom azt, hogy "még egy hete sincsen, hogy levágtam a füvet", de sajnos ez a gyepet nem érdekli. Több fajta füszálból áll a gyep. Ezeknek a növekedési ereje is különbözõ. A vastag erõs füszál adja a gyep tartását és ez erõsebben is nõ, míg a vékony szálú fü fajták a gyep sûrûségéért felelõsek, de ezek lassabban nõnek. Ha hagyjuk magasra nõni a gyepet vagy pázsit felületet akkor az erõsebb növekedésû füszál beárnyékolja a gyengébbeket azok pusztulását okozva. Ezért ha lehet 10 cm-nél ne hagyjuk magasabbra megnõni pázsitunkat!
Még egy általános tapsztalat, hogy a tavaszi nyírásoknál 3-4 cm-re míg a VI-VII-ik hónaptól 4-5 cm-re vágjuk vissza a füvet.

TÁPANYAG UTÁNPÓTLÁS:

Az intenzív gyepfenntartás során a fü nagyon "kiéli" a talajt. Ott, ahol automata öntözõrendszer van, ez fokozottabban így van. ezért a felhasznált tápanyagot pótolni kell. Ehhez ma már nagyon sok féle tápanyag áll rendelkezésünkre. Vannak mint mindenben drágább és olcsóbb anyagok, ÉN a KITE nevû pázsit trágyát használtam és jól bevált. De fontos dolog, hogy néha komplex mûtrágyákat is adjunk. Erre alkalmas a MIKRAMID nevû mûtrágya.

DE VÍGYÁZZUNK ÉS CSAK A KÖVETKEZÕ KÉPPEN JUTTASSUK KI:
10 dkg-ot beleteszünk egy 10 literes öntözõ kannába , felengedjük vízzel és ezt az 1 %-os oldatot kilocsoljuk 3-4 m2 gyepre. Ha a vízzel való feltöltéskor a schlagot a kanna aljára engedjük, akkor mire megtellik vízzel a kanna tejesen feloldódik a mûtrágya és nem kell kevergetni azt. Azonnal és következõ napokban jól meg kell öntözni a területet.


Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://profigarden.hu/d64-pr-gyakorlati-tancs-a-gyephez.doc

Partnerek