térkövezés, térburkolás viacolor fektetés, díszburkolat


Mint minden témában , úgy a viacolor térburkolat fektetésérõl is találhatunk leírásokat az interneten. Ha pedig nincsen kedvünk a böngészéshez , akkor a gyártok is szívessen álnak a rendelkezésünkre. Általában ezek a leírások a kezdõ vagy magán felhasználóknak nehezen emészthetõek . Itt én most a saját tapasztalataimból próbálok leírni néhány dolgot, ami talán segítségére lesz a honlapunk látogatójának.

A térburkolat 3 fõ rétegbõl áll, fenntrõl lefelé:
- térburkoló kõ 6 cm
- fektetõ vagy ágyazó réteg 2 cm tömören rostált sóder vagy
maximum 4 mm-es kõ örlemény
- teherhordó réteg mi 0-20-as murvát vagy bazaltot használunk
NE HASZNÁLJUNK SIMA SÓDERT !!! mert nem lhet normálisan tömöríteni.

Kitûzés: A legfontosabb szempont a használat mellett a víz elvezetése a megfelelõ lejtések megadása.
A tapasztalatok szerint a méterenkénti 2 cm -es esés az ideális a térburkolatok -nál. Itt beáálíthatjuk azt is, hogy a sorok úgy jöjjenek ki , hogy ne kelljen vágni követ a szélekre, elég legyen a gyári félköveket használni.
Alap kiszedése: Céljától függõen különbözõ mélységûre szedjük ki a viacolor térburkolat alapját. Kiszámolása egyszerû : a térkõ általában 6 cm vastag és ehhez hozáadjuk az ágyazó v. fektetõ réteg
2 cm -jét, amit tömörítve számolunk. A teherhordó réteg gyalogos forgalomnál 12 - 15 cm, gépjármû forgalomnál 25-35 cm vastag tömören.
Itt térek ki a tömör m3 vagy lazult m3 lényegére:
Egyszarû példa : ha kiásunk egy gödört ami pontosan 1 m3 akkor a kiásott föld nem fog beleférni egy
1 m3 -es konténerbe, mert a tömörödõtt föld fellazul. Ez vissza felé úgy igaz, hogy 1 m3 laza földet beleteszünk egy 1 m3 -es gödörbe és azt megfelelõ gépekkel rétegenként tömörítjük , akkor nem fog megtelni a gödör. A gyakorlatban mi általában 30 %-os lazulással és tömörõdéssel számolunk.
Amikor kiszedjük a burkolatok alapját nagyon fontos , hoy mindenhol egyenletesen mély területet kapjunk. Azért fontos az egyenletes mélység mert a behordott anyag egyenletesen fog tömörödni és ahol mélyebbre szedtük a kívánatosnál ott többet fog süllyedni a döngölésnél a teherhordó réteg. Ezt csak aprólékos munkával lehet korrigálni. A döngölésnél fontos szabály, hogy egyszerre ne tömörítsünk 10 cm vastagabb réteget és azt is csak lapvibrátorral. Minden réteget legalább 3-szor dolgozzunk meg.
Amikor az utolsó réteget állítjuk be, hogy akivánt szintre tömörödjön, akkor vegyük figyelembe, hogy pl: 4 cm laza anyag kb 3 cm-re fog betömörödni.
A különbözõ magasságokat , úgy tudjuk bemérni hogy a viacolor térburkoló kõ tervezett végleges magasságában kifeszítünk zsinórokat és ettõl a zsinórtól mérünk vissza.
Fektetõ vagy ágyazóréteg lehúzása.
Ha jól dolgoztunk a teherhordó réteg végleges tömörített szintje 8 cm-re van a tervezett burkolat szinttõl 6 cm-es kõnél. Erre tesszük az ágyazó réteget. A már a fennt említett módon a kifeszített szintezõ zsinór alá 5,3 cm-re 20*40-es zártszelvényt fektetünk. A zárt szelvény alá anélkül , hogy megemelnénk betömörítjük az fektetõ anyagot kéz éllel. A lehúzó sineket olyan messzire tegyük egymásttól, hogy a lehúzó fa átérje azt és lehetõleg ne legyen nagyobb a távolság mint 2,5m. A beállított sineken a léccel lehúzzuk az anyagot a léc jobbra - balra mozgatásával. Amikor ezzel készen vagyunk kivesszük a síneket és a helyét kõmûves kanállal betöltjük és betömõrítjük. Az így elkészült felületre fektetjük a térburkoló követ.
A jó minõségû térkõ méret azonos és ezért könnyû dolgozni vele. Fontos, hogy egyszerre mindig csak egy raklapot bontsunk meg mert magassági eltérés viszont lehet a kõnél. A lerakásnál ha nem jól beállított szegély kõhöz megyünk akkor mindenképpen használjunk zsinórt . Ezzel tedjuk beállítani az elsõ sor egyenességét és a derék szöget is kitûzhetjük vele ami irányt ad . 5 maximum 10 lerakott soronként ellenõrizzük az irányokat, mert ilyenkor egy gumikalapács segítségével még könnyen korrigálhatjuk az esetleges hibákat. A mintából adódóan valószinûleg a szélekre félköveket kell berakni, vagy méretre kell vágni a köveket.
Besöprés döngölés .
A lefektetett burkolatot ki kell fugázni lehetõleg száraz kvarc homokkal. Amikor tele söpörtük a fugákat homokkal, akkor kereszt írányban gumilapos lapvibrátorral megdöngöljük a felületet. Döngölés elõtt a felesleges homokot el kell távolítani. Ezt legalább kétszer elvégezzük majd az utolsó besöprésnél már nem kell teljesen tisztára takarítani a felületet mert a szél és a víz még tele tölti a fugákat.
Készen vagyunk!


Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://profigarden.hu/d63-trkvezs-trburkols-viacolor-fektets-d-shy-szburkolat.doc

Partnerek