Térburkolás, térkő, viacolor építés


Térburkolás, térkövezés, viacolor építés, kertiszegély, útszegély, lépcső építés, kerti burkolatok


Mint minden témában , úgy a viacolor térburkolat fektetésérõl is találhatunk leírásokat az interneten. Ha pedig nincsen kedvünk a böngészéshez , akkor a gyártok is szívessen álnak a rendelkezésünkre. Általában ezek a leírások a kezdõ vagy magán felhasználóknak nehezen emészthetõek .

Itt én most a saját tapasztalataimból próbálok leírni néhány dolgot, ami talán segítségére lesz a honlapunk látogatójának.

A térburkolat 3 fõ rétegbõl áll, fenntrõl lefelé:

  • - térburkoló kõ 6 cm
  • - fektetõ vagy ágyazó réteg
  • 2 cm tömören rostált sóder vagy maximum 4 mm-es kõ őrlemény
  • - teherhordó réteg mi 0-20-as murvát vagy bazaltot használunk

 

NE HASZNÁLJUNK SIMA SÓDERT !!!

nem lehet tökéletesen tömöríteni.

Kitűzés:

 - 1024x683 pixel - 436940 byte

A legfontosabb szempont a használat mellett a víz elvezetése a megfelelõ lejtések megadása. A tapasztalatok szerint a méterenkénti 2 cm -es esés az ideális a térburkolatok -nál. Itt beáálíthatjuk azt is, hogy a sorok úgy jöjjenek ki , hogy ne kelljen vágni követ a szélekre, elég legyen a gyári félköveket használni.

Alap kiszedés:

Céljától függõen különbözõ mélységûre szedjük ki a viacolor térburkolat alapját. Kiszámolása egyszerû : a térkõ általában 6 cm vastag és ehhez hozáadjuk az ágyazó v. fektetõ réteg 2 cm -jét, amit tömörítve számolunk. A teherhordó réteg gyalogos forgalomnál 12 - 15 cm, gépjármû forgalomnál 25-35 cm vastag tömören.

Itt térek ki a tömör m3 vagy lazult m3 lényegére: Egyszerű példa : ha kiásunk egy gödört ami pontosan 1 m3 akkor a kiásott föld nem fog beleférni egy 1 m3 -es konténerbe, mert a tömörödõtt föld fellazul. Ez vissza felé úgy igaz, hogy 1 m3 laza földet beleteszünk egy 1 m3 -es gödörbe és azt megfelelõ gépekkel rétegenként tömörítjük , akkor nem fog megtelni a gödör. A gyakorlatban mi általában 30 %-os lazulással és tömörõdéssel számolunk.

Amikor kiszedjük a burkolatok alapját nagyon fontos , hogy mindenhol egyenletesen mély területet kapjunk. Azért fontos az egyenletes mélység mert a behordott anyag egyenletesen fog tömörödni és ahol mélyebbre szedtük a kívánatosnál ott többet fog süllyedni a döngölésnél a teherhordó réteg. Ezt csak aprólékos munkával lehet korrigálni. A döngölésnél fontos szabály, hogy egyszerre ne tömörítsünk 10 cm vastagabb réteget és azt is csak lapvibrátorral. Minden réteget legalább 3-szor dolgozzunk meg.

Amikor az utolsó réteget állítjuk be, hogy a kivánt szintre tömörödjön, akkor vegyük figyelembe, hogy pl: 4 cm laza anyag kb 3 cm-re fog betömörödni. A különbözõ magasságokat , úgy tudjuk bemérni hogy a viacolor térburkoló kõ tervezett végleges magasságában kifeszítünk zsinórokat és ettõl a zsinórtól mérünk vissza. Fektetõ vagy ágyazóréteg lehúzása. Ha jól dolgoztunk a teherhordó réteg végleges tömörített szintje 8 cm-re van a tervezett burkolat szinttõl 6 cm-es kõnél. Erre tesszük az ágyazó réteget. A már a fennt említett módon a kifeszített szintezõ zsinór alá 5,3 cm-re 20*40-es zártszelvényt fektetünk. A zárt szelvény alá anélkül , hogy megemelnénk betömörítjük az fektetõ anyagot kéz éllel. A lehúzó sineket olyan messzire tegyük egymásttól, hogy a lehúzó fa átérje azt és lehetõleg ne legyen nagyobb a távolság mint 2,5m. A beállított sineken a léccel lehúzzuk az anyagot a léc jobbra - balra mozgatásával. Amikor ezzel készen vagyunk kivesszük a síneket és a helyét kõmûves kanállal betöltjük és betömõrítjük. Az így elkészült felületre fektetjük a térburkoló követ. A jó minõségû térkõ méret azonos és ezért könnyû dolgozni vele.

burkolat alap készítés szintezés térkőrakás, térkövezés térburkolás viacolor építés - 1024x768 pixel - 233218 byte

Fontos, hogy egyszerre mindig csak egy raklapot bontsunk meg mert magassági eltérés viszont lehet a kõnél. A lerakásnál ha nem jól beállított szegély kõhöz megyünk akkor mindenképpen használjunk zsinórt . Ezzel tedjuk beállítani az elsõ sor egyenességét és a derék szöget is kitûzhetjük vele ami irányt ad . 5 maximum 10 lerakott soronként ellenõrizzük az irányokat, mert ilyenkor egy gumikalapács segítségével még könnyen korrigálhatjuk az esetleges hibákat.

A mintából adódóan valószinűleg a szélekre félköveket kell berakni, vagy méretre kell vágni a köveket. Besöprés döngölés . A lefektetett burkolatot ki kell fugázni lehetõleg száraz kvarc homokkal. Amikor tele söpörtük a fugákat homokkal, akkor kereszt írányban gumilapos lapvibrátorral megdöngöljük a felületet. Döngölés elõtt a felesleges homokot el kell távolítani. Ezt legalább kétszer elvégezzük, majd az utolsó besöprésnél, már nem kell teljesen tisztára takarítani a felületet, mert a szél és a víz még tele tölti a fugákat.

Készen vagyunk!

Budapest, Ecser, Gödöllõ, Monor, Mende, Gyál, Vecsés, Kerepestarcsa, Kistarcsa, Maglód és környéke mellett, még Budakeszi, Törökbálint, Budaõrs, Páty, Budajenõ, Biatorbágy, Herceghalom, Mány, Zsámbék, Bicske, Felcsút, Csabdi, Tatabánya... és ezen települések vonzáskörzetében.

Térburkolás, térkövezés, viacolor építés, kertiszegély, útszegély, lépcső építés, kerti burkolatok

Kertépítés viacolor lejáró fűtéssel sziklakerttel (8 kép)

Kertépítés viacolor lejáró fűtéssel sziklakert térkövezés térburkolás gépi földmunka - 1024x683 pixel - 324624 byte Kertépítés viacolor lejáró fűtéssel sziklakerttel - 1024x683 pixel - 346335 byte Kertépítés viacolor lejáró fűtéssel sziklakerttel - 1024x683 pixel - 270868 byte burkolat alap készítés szintezés térkőrakás, térkövezés térburkolás viacolor építés - 1024x768 pixel - 233218 byte burkolat alapkészítés viacolor - 1024x768 pixel - 268289 byte lépcső építés - 1024x683 pixel - 283709 byte térkövezés térburkolás viacolorozás - 1024x768 pixel - 264081 byte semmelrock térrkő burkolat akácfa betéttel akácfa - 1024x768 pixel - 289147 byte

Kállai Gábor

Mobil: 06-20-2-777-222

E-mail: [email protected]


Járda, lépcső, kerti utak, térburkolat, díszburkolat / kert- és parképítés /

Járda, lépcsõ, kerti utak, térburkolat, díszburkolat / kert- és parképítés / Tovább »

Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://profigarden.hu/d125-Trburkols-trk-145-viacolor-p-shy-ts.doc

Partnerek