kertépítési költségvetés részei

Azért írom le ezeket , hogy legyen mindenkinek egy összehasonlítási alapja, valamint tisztában legyen azzal , hogy miért és mennyibe kerül egy kert megépítése. Alaphelyzetben kimondható, hogy a bekerülő anyagok minősége, mennyisége és a kivitelezési technológia, valamint a ráfordított idő, szakértelem és figyelem határozza meg a kivitelezés költségét.

Nincsen két egyforma kert és a kivitelzési körülmények is különbözőek, ezért végleges árat, csak pontos tervek alapján lehet készíteni.

Egy kert megépítése általában a következő föbb munkafolyamatokból áll:

 • gyomírtás
 • kaszálás
 • bozótírtás területtisztítás, fák visszametszése fakivágás
 • gépi tereprendezés
 • kézi tereprendezés /gépi alaptereprendezés után is/
 • termöföld behordás és elterítés kézzel és géppel
 • támfal építése
 • gyepszegély építés
 • sziklakert építés
 • burkolat építés
 • pergola építés, térhatároló építés
 • lépcsők építése
 • átlag növény anyag ár
 • fenyőkéreg terítés
 • kerti tó építése
 • automata öntözőrendszer telepítése
 • füvesítés, gyepszőnyeg fektetése

Gyomírtás:

Vegyszeres gyomírtást lehetőleg 2-3 alkalommal kell elvégezni a tökéletes hatás elérésének az érdekében.

Gyomleszedés, gyomletolás Bobcat segítségével megoldható, amikor a gyomot néhány centiméter földdel együtt vékonyan távolítjuk el. Hátránya, hogy a tarackoló gyomok visszanőnek. A leszedett gazt konténerrel elszállítjuk vagy ha terület lehetővé teszi elássuk géppel.

Kaszálás:

A területen gépi kaszálással /motoros kaszával/ levágjuk a gazt, összegyüjtés és elszállítás

Bozótírtás, területtisztítás, fák visszametszése fakivágás:

Bozótos területek tisztítása motoros kaszával, Bobcat és minikotró segítségével gyökérrel együtt.
Megmaradó fák tisztító, fiatalító metszése vagy szükség szerniti kivágása. A levágott anyag elszállítható, vagy ágdarálóval ledarálható és a késöbbi kérgezés alapját képezheti.
Gépi alap tereprendezés:
Amennyiben a terület lehetővé teszi, munkagépekkel /bobcat, Kubota minikotró/ segítségével végezzük a tereprendezést. Zárt kertekbe, ha gazdaságosan megoldható érdemes akár daruval be és kiemelni a gépeket nagyobb tömegű földmunka esetén. A tereprendezés során kialakítjuk a kert végleges formáját, vízelevezetéseket lejtéseket, talajjavítás esetén a termőföld helyét. A gépekkel pénzt és időt lehet megtakarítani.
kézi tereprendezés /gépi alaptereprendezés után is:
Abban esetben, ha a bobcat géppel nem lehet a területet megközelíteni a kézi tereprendezésre van szükség. A kézi munkaerővel való földmozgatás jelentősen nagyobb költségekkel jár mint, a gépi földmozgatás.
Termöföld behordás és elterítés kézzel és géppel:
A termőföldet géppel vagy kézzel a területre behordjuk és kézzel szintre igazítjuk. Csak laza jó vízelvezető képességű termőföldet használunk
Támfal építése:
A szintkülönbségek elválasztására támfalakat építünk. Ez tartalamazza az alapkiszedést, támfal típusától függően a sávalap készítést. A támfal lehet zsalúkőből, amit burkolattal lehet ellátni, lehet fából rönk vagy palló Pl: akác, lehet terméskőből ami szárazon, vagy habarcsba rakott, lehett beton támfal elemekből.
Gyepszegély építés:
Gyepszegélyt építünk a különböző egy szintben levő részek elválasztására Pl: gyepet a kulé kavicstól, vagy gyepet a kéregtől, vagy coulé kavicsot a kéregtől, ......... A gyepszegély anyaga lehet fa , beton Pl: valamelyik térkő fajta, kertiszegély, natúrkő..... A fa kivételével minden gyepszegély anyagot sávbeton alapra és beton támasztással építünk. Amennyiben nem betonágyra építjük a gyepszegélyt abban az esetben a a hsználattól függetlenül elfog "mászni" és szét esik a vonalvezetése. Mindenképpen fagyálló anyagot építsünk be.
A jól megépített gyepszegély, a fűvel egy szintbe van süllyesztve.
Sziklakert építés:
A sziklakertbe, csak fagyálló köveket építünk be. A kövek fajtáját szinét, formáját, struktúráját a vevő mellett a beépítendő terület határozza meg. Mire egy kő a végleges helyére kerül addig legalább 5-6 -szor meg lesz emelve, ide-oda lesz pakolgatva. 1 m3 kő kb. 1.6 tonna. Ez a mennyiség a kő darabonkénti nagyságától függően, 3-8 m2-re elég.

Burkolat építés:
Különböző burkolatok építhetőek be a kertbe. Számtalan formájú és típusú viacolor térkő burkolat taláható már a kereskedésekben és mégnagyobb a választék a natúrkő burkolatok között. A térburkolatok anyaga, mintája, lerakott terület nagysága, a beépítés technológiája nagy mértékben meghatározza a vállalási árat.
Pergola építés, térhatároló építés:


Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://profigarden.hu/d212-kertp-shy-tsi-kltsgvets-rszei.doc

Partnerek