ProfiGarden Kft

06-20/ 2-777-222
 

Az öntözőrendszerről általában

Egy intenzív kert fenntartása manapság nem nélkülözheti az automata öntözéstechnika gondoskodását.

A rejtett öntözõrendszer nem zavarja a kert használatát és csak akkor látható , ha üzemel. Egy jól megtervezett és gondosan kivitelezett automata öntözõrendszer, nem igényel állandó felügyeletet.

Elõnyei többek között:

 

 • víztakarékos
 • egyenletes vízkibocsátás
 • sok munkát takarít meg
 • nyugodtan tölthetjük szabadidõnket
 • akkor locsol amikor a legoptimálisabb
 • a kérgezett felületeken a csepegtetõ öntözésnél nincsen hatékonyabb.

 

Az öntözõrendszer alapvetõ részei a következõk:

 

 • vezérlõ
 • mágnesszelep
 • esõérzékelõ
 • szórófej
 • csepegtetõ csövek
 • szelep akna
 • csõ rendszer
 • fittingek

 


Cégünk 14-ik éve foglalkozik automata öntözõrendszerek, elsõsorban Rain-Bird tervezésével és telepítésével.

kerttervezés kert terv automata öntözőrendszer tervezés automata öntözéstechnika - 1024x745 pixel - 137771 byte

Ezen kívül telepítettünk: TORO, Hunter, Gardematic típusokat is.

Mint annyi más szolgáltatásban a kertépítésben és az automata öntözõrendszer telepítésében is nagyon sok olyan vállalkozó dolgozik, akik kellõ tapasztalat, rálátás és lelkiismeret nélkül végzik munkájukat. Ezeket az embereket csak a megszerezhetõ jövedelem érdekli és a munka minõségét alárendelik a haszonnak. Sajnos az ilyen tisztességtelen emberek áron alul vállalkoznak, amivel nem csak elveszik a korrekt kivitelezõk elől a munkát , hanem súlyos mértékben csorbítják a szakma tekintélyét is.

Természetesen nem lehet állítani, mint annyi minden másban sem , hogy a drágább árajánlat szükségszerűen jobb is , ezért kell összehasonlítást végeznünk közöttük.

Csak komoly referenciákkal rendelkezõ kivitelezõt bizzanak meg munkával. Ugyanis egy rosszul megtervezett és kivitelezett automata öntözõrendszer csak kidobott pénz.

Az összehasonlítás fontosabb ponjai a következõk:

 

 • Méretarányos tervrajz ( lehet kézzel vagy számítógéppel szerkesztett ) A tervrajzon be kell jelölni a szórófejek által lefedett területet. Fontos szempont, hogy a belocsolt felület minden egyes pontja legalább három , de minimum kettõ szórófejtõl kapjon vízet. Az átfedés azt jelenti, hogy az egymás mellett levõ szórófejek szórási képlete akkora, vagy kicsivel nagyobb, mint a szórófejek közötti távolság.
 • szórófejek és egyéb öntözéstechnikai anyagok tipusa és mennyisége Ezek egyértelműen behatárolhatóak, és ha szakszerűek a tervek nagy különbség nem is lehet közöttük. Amennyiben valamelyik árajánlat lényegesen kevesebb kiírt anyagot tartalmaz az gyanús lehet. Ugyan ez vonatkozik az összes egyéb számszerűsíthetõ anyagra is. Ha korrekt kivitelezõvel van dolguk, hálózati locsolásnál a véletlen meghibásodás esetére úgynevezett master szelepet épít be . Ez azt jelenti, hogy 1-el több mágnesszelepnek kell lenni, mint ahány körösre van tervezve a rendszer. Ha telefon vagy riasztó drótokat akar beépíteni a kivitelezõ, a mágneszelepeket vezérlõ kábelnek, akkor biztosan nem korrekt emberrel van dolguk. Az is árulkodó adat lehet, hogy hány folyóméter min 20/30-as csepegtetõ csõvet terveztek be. Gyakorlati szám , hogy a cserjés ( fenyõ kéreggel takart ) felületekre számolva, amit csepegtetõ csõvel locsolunk meg 1 m2-re, 2fm csepegtetõ csõvet fektetünk le és minimum 1,5m-ként csõrögzítõ tüskét használunk.

 

Sok helyen olvasom és hallom azt a reklám szöveget , hogy több fajta öntözõrendszert kevernek össze , mert mindegyikbõl a legjobb típusokat használják a beépítés során.

Ez a gyakorlatban többnyire azt jelenti, hogy mindeggyikbõl a legolcsóbbat építik be és így adják el magukat. Én csak arra lennék kiváncsi vajon milyen lehet az az autó , amit több típus alkatrészeibõl raknak össze és mi történik, ha mégis szakszervízre van szükség!?!


Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://profigarden.hu/d72-Az-ntz-145-rendszerr-145-l-ltalban.doc

Partnerek