locsolás kútról vagy ciszternából automata öntözőrendszerrel

Gyakori kérdés , hogy lehet -e kútról locsolni?

Sajnos ritkán fordul elõ az az idális eset, amikor egy kút hozama fedezi az automata öntözőrendszer vízszükségletét, és ezért a következõ hibák szoktak elõ fordulni:

 

  • Kevesebb víz van akútban mint amennyit az öntözéstechnika igényel
  • Eleinte bírja a kút a vízhozamot, de késõbb "elapad "
  • van elég víz a kútban, de homokot hoz a víz

 

 

Van megoldás! A ciszterna:

A ciszterna egy fedett zárt víztározó, ahonnan szivattyúval juttatjuk ki a vizet az öntözõrendszerbe. Egy kb. 8 m3 -es hasznos térfogatú ciszterna költsége 450-500,000,- ft. A hasznos térfogat itt azt jelenti, hogy mennyi vizet lehet egyszerre kiemelni a tározóból anélkül , hogy utána töltenénk és a szivattyú még ne szívjon levegõt.

Az általunk készített ciszternák a földbe vannak beépítve vasalt beton alappal, vasbeton falazattal és födémmel. Belülrõl az egészet helyben heggesztett min. 1mm vastag tó fóliával béleljük, hogy teljesen vízálló legyen. Az öntözõvíz tározónak nagyon sok elõnye van. Tudjuk, hogy viszonylag magas a bekerülési költsége, de pár éven belül megtérül, mert nem kell hálózati vízet fizetni ami szintén nem olcsó, nem beszélve az igazságtalan csatorna díjról, amit sok helyen a kertben felhasznált öntözõ víz után is ki kell fizetni. Már önmagában a fennt említettek miatt is megéri a befektetés. De van egy olyan nem elhanyagolható szempont is, hogy az automata öntözõrendszer bekerülési költsége olcsóbb ciszterna megléte esetén, mert a beöntözött felületre jutó szórófejek száma ugyan nem változik, de kevesebb öntözési körre oszthatjuk be a rendszert. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy kevesebb mágnesszelep kell, ezáltal kisebb vezérlõ és nem kell annyi szelepdoboz sem. Amennyiben levonjuk ezeket az árcsökkentõ tényezõket a ciszterna árából, már nem is kerül olyan sokba ez a beruházás.

Ha elég nagy területtel rendelkezünk akkor el kell gondolkodni azon , hogy a ciszternát helyettesíteni lehet öntözõvíz tározó tóval. Ez nem csak egyszerû tó hanem kerti tó is egyben. Ennél a megoldásnál arra kell törekedni, hogy a mérete olyan nagy legyen , hogy rendszeres használata esetén se ingadozzon nagyon a minimum és maximum vízszint között.

FIGYELEM NAGYON FONTOS!

Akármelyik megoldást választjuk is fontos a baleset veszély elhárítása különösen kisgyerekek esetén.

Tehát a ciszternának nem csak zárhatónak, de lezárva is kell lenni. A nagyobb vízfelületet pedig kicsi kerítéssel körbe kell venni. / Pl. szabálytalan szélű akác deszka kerítés /

Csak részben tartozik ide, de a kerti medence, kerti tó , fürdõtó megléte esetén is , fontos szempont a véletlen balesetek megelõzése. Ha ilyet tapasztalnak kérem hívják fel barátjuk, ismerösűk, vagy csak egyszerűen szomszédjuk figyelmét a veszélyekre.

Kállai Gábor

Mobil: 06-20-2-777-222

E-mail: [email protected]


Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://profigarden.hu/d71-locsols-ktrl-vagy-ciszternbl-automata-ntz-145-rendszerrel.doc

Partnerek