komposztálás

A komposztáló használatáról.

 

Mint annyi minden másról, így a komposztálásról is több írást és véleményt lehet találni az interneten. Ezért én csak egy tapasztalatomat szeretném megosztani ezzel kapcsolatban.

 

Több évvel ezelőtt egy idős hölgynél kezdtem a XII. kerület Tündér utcában a kertfenntartási munkáimat. Ebben a kertben találkoztam azzal, hogy a komposztáló egy gödör volt. Mérete 2m hosszú 1m széles és kb. 80cm mély.

Az éves fenntartás során

  • a vékonyabb gallyakat, akár 15-20mm átmérővel alulra
  • korhadó avart kivéve dió
  • levágott füvet, gazt
  • konyhai hulladékot
  • lenyírt thuja ágakat

 

keletkezésük sorrendjében a komposztra kerültek. Idővel a gödör helyén egy kisebb domb állt, különösen a fűnyírások után. Néha amikor nagy szárazság volt slaggal jó alaposan be kellett locsolni. Gyakorlatilag kellemetlen szaga sohasem volt.

 

Kora tavasszal bontottam ki az összeesett komposztot és átrostáltam. Olyan minőségű humusz keletkezett amilyennel még előtte nem találkoztam. A kirostált humuszt zsákokba töltöttem és az idős hölgy egész évben ebből kertészkedett.

Őszintén mondhatom, hogy mindenki a csodájára járt a szobai növényeknek amit ebbe ültettek.

 Láttam máshol leírva, hogy gödörbe ne tegyük a komposztálni valót, mert berothad. Ez igaz is lehet az agyagos nem vízáteresztő talajokra. De ha nem áll vízben a komposztálandó anyag, hanem csak nedvesen van tartva, akkor így is tud levegőzni. Fontos lehet, hogy alul egész nagy gallyak, kisebb ágak voltak.

 

Akinek van tapasztalata, ötlete írja meg és kirakom az oldalra 


Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://profigarden.hu/d161-komposztls.doc

Partnerek